Ivo Rilović

Biciklizam
U sportski sam biciklizam ušao 1981. kroz tadašnju Biciklističku školu. Slijedeće godine upisujem se u BK Lokomotiva gdje počinjem s natjecanjima kao mlađi junior (kadet). Aktivna natjecateljska karijera završava u prvoj seniorskoj godini, 1986., s maturom, upisom na faks i odlaskom u vojsku.

Po povratku iz vojske radim u klubu, pomažem na razne načine. Ubrzo otkrivam MTB, pa 1992. s prijateljima osnivam prvi MTB klub u RH "Extreme", organiziramo prvu XC utrku (1992) i prvu DH utrku (1993). Ljubav prema cestovnom biciklizmu se vraća, pa povremeno nastupam na cestovnim utrkama.

Tih sam godina preveo knjigu Eduarda Borysewitza "Bicycle Road Racing", brojne stručne članke iz časopisa Bicycling, te veći dio knjige Greg LeMonda "Complete Book of Cycling". To su bile prve knjige, odnosno prevedeni stručni tekstovi o biciklizmu, ako ne u povijesti hrvatskog biciklizma, onda barem zadnjih 50 g.

Internet otkrivam 1995. te stvaram stranicu Hrvatskog biciklističkog saveza, koja je bila prva stranica biciklističkog saveza u svijetu i prva stranica sportskog saveza u Hrvatskoj (bilo je to ni tri godine nakon spoja RH na Internet, odnosno dosta prije uci.ch, stranica HOO ili npr. CNN-a).

U to vrijeme s prijateljima pokrećem glasilo HBS "Biciklizam", koji je izašao u četiri broja.

Iste 1995. ulazim u IO HBS-a (do 1999.) i postajem član TK HBS-a. Glavni tajnik HBS postajem na ljeto 1996. (do 2014.).

Od 1995-2001. intenzivno sudjelujem u organizaciji Utrke kroz Hrvatsku, Jadranske magistrale i pripremnih utrka u Istri. U godinama 1997-1999 glavna sam pozadinska osoba u organizaciji tih utrka.

Status međunarodnog biciklističkog sudca za MTB stječem 1998., a za pistu godinu kasnije. Kao međunarodni sudac sudim utrke Svjetskog kupa, a sudjelujem i na MTB Svjetskom prvenstvu.

U pratnji Hrvatske cestovne reprezentacije bio sam na desetak svjetskih i europskih prvenstava, na OI u Pekingu i OI u Londonu, te na brojnim drugim utrkama (na prvoj Utrci kroz Hrvatsku 1994., Kroz Sloveniju, Kroz Mađarsku,...).

S kolegama sam pokrenuo, snimao, montirao i uređivao TV emisiju o biciklizmu "Biciklizam.hr", koja je dvije sezone emitirana na SPTV.

Zadnji desetak godina na biciklu skupljam oko 10.000 km godišnje.